SYDOSTASIEN - KATASTROFEN 26 DECEMBER ÅR 2004


 

 

SAMMANFATTNING AV HÄNDELSEFÖRLOPPET:

Annandag Jul, söndagens enorma katastrof i Sydostasien kan komma att kräva världens hittills mest omfattande hjälpinsats. I nuläget omkring 220.000 döda, flera hundra tusen skadade och miljontals har blivit utan bostäder, vatten och mat. Fortfarande saknas tiotusentals människor. Turist och fiskenäringen är utslagen på många platser. Indonesien, Sri Lanka och Indiens östkust har drabbades mycket hårt liksom ögrupperna Nikobarerna och Andamanerna som ligger i Bengaliska viken av Indiska oceanen. På norra Sumatras (Indonesien) västkust gick vågorna in hela 6 km på fastlandet och förstörde det mesta i sin väg. På Sri Lanka gick vågorna som mest in ca 5 km på den nordöstra kusten. Hela 2/3 delar av Sri Lankas kust är förstörd; infrastruktur som vägar och järnvägsräls är kraftigt demolerade - långa sträckor. På Sri Lanka är turistnäringen och fisket utslaget. Situationen är en katastrof för landet. Sverige har drabbats hårt liksom Thailand. Den s.k. "Svenskbyn" Blue Village var förut en underbar semesteranläggning. I nuläget återstår bara ruiner. Det är högst troligt att 543 svenskar har omkommit. I så fall en av de värsta katastroferna i svensk historia. Det saknas indentifiering på 17 personer och 526 personer är officiellt döda. Turistnäring i Thailand är starkt hotad på västkusten, vilket gör att man vill få igång turismen snarast möjligt. Även den inhemska befolkning har drabbats hårt med 10.000 döda. Se bilden nedan från Khao Lak, där många svenskar befann sig när tsunami-vågorna kom.

Indonesien 128.715 döda.


Indonesien 37.063 saknade.


Sri Lanka 36.600 döda.


Indien 16.400 döda.


Thailand 10.000 döda.


Sverige 526 (543) döda.


Sverige 17, ej identifierade.


Somalia 298 döda.

Tyskland 198 döda.

Finland 86 döda.


Frankrike 85 döda.

Maldiverna 82 döda.

Storbritannien 79 döda.

Malaysia 68 döda.

Norge 63 döda.


Burma 61 döda.

Österrike 40 döda.

Schweiz 39 döda.

Danmark 32 döda.


Japan 32 döda.

Australien 23 döda.

Italien 21 döda.

USA 18 döda.

Nederländerna 18 döda.

Hongkong 15 döda.

Sydkorea 12 döda.

Kanada 12 döda.

Sydafrika 11 döda.

Belgien 10 döda.

Tanzania 10 döda.

Singapore 9 döda.

Filippinerna 5 döda.

Israel 4 döda.

Kina 3 döda.

Tjeckien 3 döda.

Taiwan 3 döda.

Bangladesh 2 döda.

Nya Zeeland 2 döda.

Irland 2 döda.

Ryssland 2 döda.

Mexiko 2 döda.

Argentina 2 döda.

Brasilien 2 döda.

Kenya 1 död.

Spanien 1 död.

Polen 1 död.

Portugal 1 död.

Turkiet 1 död.

Estland 1 död.

Chile 1 död.

Colombia 1 död.


"Khao Lak"

Några citat och bilder:

Thailand-Krabi: "För sent inser de vad som är på väg att hända och börjar springa upp på land."

"Sen kommer den första av sex våldsamma vågor som träffar stranden."


Thailand-Phi Phi island: Dödsvågen krossar delar av ön.

Phi Phi-Island är i ruiner och människor springer förtvivlat omkring och letar efter anhöriga.


De indiska ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna: kan ha blivit värst drabbade i katastrofen. Minst 3 000 är döda. Andaman-öarna ligger mitt i Bengaliska viken ca 150 mil från Indiens östkust. Fortfarande saknas 30 000 människor, där fem byar utplånades. Det har förekommit rapporter att upp emot 10.000 personer dött på bara "en" ö. Ögrupperna består av omkring 300 öar, vilket gör att katastrofen kan få en mer förfärande volymer av antalet döda när vi får hela scenariet klart för oss.

Indien: Östkusten drabbades hårt av flodvågorna. Malaysia: Ön Lankawi drabbades svårt av flodvågorna. Maldiverna: Öarna har till stora delar har svämmats över. Värst drabbad är huvudstaden Malé där tusentals personer blev hemlösa efter att två tredjedelar av huvudstaden med sina 80 000 invånare hamnade under vatten. Seychellerna: Kraftiga känningar noterades i semesterparadiset. Vattenmassorna orsakade skador i flera hamnar. Afrika: Myndigheterna i flera stater i östra Afrika uppmanade på söndagen folk att söka sig bort från kusttrakterna, där många dödats av jättevågorna. Thailand: Kusterna kring Phuket är svårt skadade. Många i lokalbefolkningen har dött. Turistnäringen och inkomsterna för lokalbefolkningen som lever av turismen är hårt drabbade. Burma: Väldigt lite information har kommit. Det troliga är att hundratals är skadade och döda i Burma.


Personliga reflextioner kring Sydostasien-katastrofen 26 December år 2004.


 

Tillbaka till sidans topp. Till Fam Andréns hemsida.

Till undervisnings-index.