Framtidens skola
Skolledningen måste uppmuntra och i samråd med eleverna skapa starka och målmedvetna elevråd. En eller flera kommunikatörer/ utvecklare behöver anställas t.ex. centralt för Gävles skolor, i framtiden kanske t.om. en på varje gymnasieskola. Den personens uppgift skall vara att stärka dialogen mellan skolledning och elevråd samt skapa en tydlig handlingsplan för elevinflytande i enlighet med Skollagens kap 11 § 4, där det står att ”eleven skall ha inflytande över hur deras utbildning utformas.” Kommunikatören skall starta upp funktionella elevråd på varje gymnasieskola, följa upp och utveckla deras arbete. Alla möten i elevrådet skall protokollföras och följas upp systematiskt, t.ex. via mail-systemet First Class och med regelbundna besök i elevråden. De gymnasieskolor som ersatt elevråden med klassråd/ husråd behöver på samma sätt hjälp och stöd av en professionell kommunikatör. Det förändrar ingenting när det gäller själva principen. Elever som engagerar sig inom dessa elevråd skall premieras och elevrådsarbetet bör bli ett poängsatt fritt val i det ordinarie kursutbudet. Intyg skall sedan utfärdats för alla som deltagit i elevrådsarbetet efter avslutade gymnasiestudier. Elevrådsarbetet skall betraktas som en god extramerit inför de stundande yrkeslivet.
* Att handlingsplaner utformas för utveckla de kommunala skolorna på ett maximalt sett både underifrån och uppifrån och det samtidigt. Dels genom att anställa professionella kommunikatörer/ utvecklare i gymnasieskolorna vars uppgift är att skapa effektiva elevråd/ klassråd/ husråd på varje gymnasieskola. Dessa kommunikatörer skall på ett oberoende sätt förmedla kontakt mellan skolledning och eleverna. Allt skall syfta till att ge ett verkligt elevinflytande enligt Skollagen kap 11 § 4. Dels genom att fortsättningsvis göra allt för att utveckla den enskilde läraren, lärarlaget, skolledningen till att bli än mer professionella, men lärarnas fortbildning och forskning får inte försämra skolornas undervisningsnivå. Lärarresurser måste alltid finnas i en effektiv framtida skola. Icke behöriga lärare bör man ersätta eller fortbilda så skolan enbart har behöriga lärare.
* Att tillgång till skolkuratorer och samtalspartner skall finnas på varje gymnasieskola. Deras uppgift är att hjälpa och stötta elever som på olika sätt mår dåligt.
* Att konkret hjälp skall ges till svaga elever, vilket leder till målsättningen att 100 % av eleverna klarar sina gymnasieprogram. Detta måste följas upp speciellt när det gäller de yrkesinriktade programmen, där stora resurser måste till för att förbättra situationen i nuläget. I skollagen står det: ”att Alla barn har rätt att få undervisningen anpassad utifrån sina individuella behov”. Att bara ca 73 % av eleverna på de yrkesinriktade gymnasielinjerna fullbordar sin utbildning är ej acceptabelt.
Hans Andrén Kommunpolitiker i Gävle, ers. i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.